Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ημερίδα για γονείς : "Φόβος ή θυμός;"

Ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας και η ομάδα «Επικοινωνώ» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Φόβος και θυμός, αποδιοργανωτές ή υποστηρικτές μας» με εισηγήτρια την κ. Γιούλα Ρουμπέα την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 6.30 στην αίθουσα της ΔΕΠΑΧ (Αβάντων 50)



Η ομάδα « Επικοινωνώ» του Συλλόγου μας, οργανώνει μηνιαίες συναντήσεις, με στόχο την ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, δημιουργώντας συγχρόνως μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας την κουλτούρα της συνεργασίας σε μια εποχή που οι σχέσεις δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. 


Ο φόβος και ο θυμός είναι συναισθήματα πρωτόγονα. Βοηθούσαν στην επιβίωση καθώς ενεργοποιούν την εγρήγορση και δράση για προστασία σε υπαρκτό κίνδυνο. Όταν όμως προέρχονται όχι από πραγματικούς αλλά από ιδεατούς κινδύνους, τότε ενεργοποιούνται εσωτερικές άμυνες που μπορεί να μας καθηλώσουν σε μη λειτουργικές, μη συμφέρουσες συμπεριφορές, έως και καταστροφικές. Στην κοινωνία μας, τα συναισθήματα αυτά, θεωρούνται «αρνητικά», είναι ενοχοποιημένα. Πιέζοντάς τα, ή αγνοώντας τα, καταπιέζουμε και παραμορφώνουμε όλα τα συναισθήματα και δυσκολευόμαστε στην επικοινωνία με τους άλλους και τον εαυτό μας. Η διαχείριση φόβου και θυμού, μαθαίνεται. Έτσι, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μηχανισμό προστασίας μας, αν αντί να τα διώκουμε, μαθαίνουμε κατ' αρχήν να τα αναγνωρίζουμε και να τα χρησιμοποιούμε ως αισθητήρες και μοχλούς για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Στη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί να προσεγγισθούν τα παραπάνω θέματα με όσον το δυνατόν βιωματικό τρόπο, δεδομένων των περιορισμών χρόνου και αριθμού συμμετεχόντων.

Η ομιλήτρια κ. Γιούλα Ρουμπέα:

Διδάκτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών του ΦΠΨ, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατεύθυνση αξιολόγηση. Μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΦΕ «Δημόκριτος» στο Ινστιτούτο Βιοεπστημών και Εφαρμογών. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με σπουδές στο «London School of Counseling and Psychotherapy». Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (IAC), και της Επιστημονικής Εταιρίας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (Ε.ΣΥ.ΟΜ.). Επιμορφώτρια ενηλίκων στη διαμεσολάβηση. Καθηγήτρια Φυσικής Β/ βάθμια εκπαίδευση, Έκτακτη Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Πειραιά τμήμα ΗΥΣ, Διευθύντρια Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου