Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Στην 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος ασχολούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και σήμερα πιο συγκεκριμένα με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός πομπός λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη από έναν ιδιώτη το 1928. Κρατικό ραδιόφωνο ιδρύθηκε το 1938 και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί επιτράπηκε να λειτουργούν από το 1988 και μετά. Εμείς  ακούμε έναν παιδικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό εδώ  και το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο το European School Radio πατώντας εδώ.  





Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960, με κάποιες πειραματικές εκπομπές που δεν μονιμοποιήθηκαν, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από τον Φεβρουάριο του 1966, από έναν δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο σταθμό που λειτούργησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών παγιώθηκε η δομή του προγράμματος με μείγμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, η οποία ήταν τότε λογοκριμένη. Ο κρατικός έλεγχος στην τηλεόραση διατηρήθηκε και στη μεταπολίτευση, οπότε η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι πάντα αντικειμενική. 

Το 1989, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να εκπέμπουν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, επιτράπηκε η λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σταδιακά επικράτησαν σε τηλεθέαση και επιρροή και επιδόθηκαν σε έντονο ανταγωνισμό στον ενημερωτικό και στον ψυχαγωγικό τομέα. (Από τη Βικιπαίδεια).


Και εμείς προβληματιζόμαστε για τον ρόλο της τηλεόρασης μέσα από σκίτσα: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου