Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Αλλαγές από στερεά σε υγρά και σε αέρια.

Πάγος, νερό, υδρατμοί: τι μένει ίδιο, τι αλλάζει;

Πώς μετατρέπονται τα στερεά σώματα σε υγρά;
Παρατήρηση του πάγου που σιγά σιγά λιώνει και μέτρηση της θερμοκρασίας του. Πώς λιώνουν άλλα υλικά; (Τήξη των στερεών) πειραματιζόμαστε:





Το βούτυρο λιώνει πιο γρήγορα και μετά η σοκολάτα. Ακόμα πιο αργά το κερί. Την σοκολάτα, για να μην πάει χαμένη την αλείφουμε σε μπισκότα και την ... τρώμε!!! 

Για να στερεοποιηθεί κάτι ξανά, το βάζουμε στο ψυγείο. Για να δούμε τι μάθαμε, πατάμε στην εικόνα (πηγή το φωτόδεντρο):




Καταλήγουμε στις έννοιες (που τις είχαμε δει αρχικά στον κύκλο του νερού) και το σχήμα μας βοηθάει:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου