Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Αντιδρούμε στον σχολικό εκφοβισμό.

Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας τις αφιερωμένες στην 6η Μαρτίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Διαβάζουμε το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;" με εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Καπανίδου από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα, 2015). 

Τελικά είναι αληθινός ο Αληθινός Τρικεράτωψ; Και στ' αλήθεια δε φοβήθηκε καθόλου να τα βάλει με αυτούς που κορόιδευαν τον Πάρη στο σχολείο; Ποιος μπορεί να απαντήσει; Μόνο ο ίδιος ο Πάρης, που σε αυτή την απροσδόκητη φιλία βρήκε τη δύναμη που χρειαζόταν για να σταματήσει τον σχολικό εκφοβισμό και να βρει φίλους στην τάξη, φίλους που δεν τους ένοιαζε καθόλου αν δεν έλεγε το ρο ή αν ήταν ο καινούριος του σχολείου.

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος έρχεται με τον Αληθινό να μας δείξει πώς πρέπει να αντιδρούμε στον πραγματικό σχολικό εκφοβισμό, γιατί κάθε καβγάς δεν είναι σχολικός εκφοβισμός, αλλά ούτε σχολικός εκφοβισμός είναι μόνο η άσκηση σωματικής βίας. Επίσης πώς με την ενδυνάμωση και τη στήριξη των παιδιών και με την παρέμβαση στη λειτουργία της ομάδας, μπορούμε να έχουμε ένα σχολείο της χαράς, της αγάπης και του αλληλοσεβασμού. 

Τελικά ο Αληθινός είναι αληθινός και έδειξε στους "δυνατούς" της τάξης ότι για κάθε δυνατό υπάρχει και κάποιος πιο δυνατός ή είναι ένα κουκλάκι που ζωντάνεψε με τη φαντασία και βοήθησε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δύναμη που έκρυβαν μέσα τους; 

Μια πολυεπίπεδη ιστορία για παιδιά 5-10 ετών, για να ανακαλύψουν τον δικό τους Αληθινό φίλο που θα τους τονώσει την αυτοεκτίμηση, θα τους ενδυναμώσει την προσωπικότητα και θα τα μάθει να αναγνωρίζουν, να αντιστέκονται, να αντιδρούν στον σχολικό εκφοβισμό, γιατί η παιδική λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στην πρώιμη παρέμβαση.
Το βιβλίο περιέχει πρόλογο της ψυχολόγου Κατερίνας Λασκαρίδη και οδηγίες με βιωματικές δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ολοκληρώνοντας ετοιμάζουμε ζωγραφιές και συνθέτουμε ένα κολάζ - αφίσα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό με συνθήματα  : 
"ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ"
"ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ"
Και οι ζωγραφιές μας:
  

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου