Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

"Φίλοι; ... φως, φανάρι".


Συνεχίζουμε με τα βιβλία που διαβάζουμε (με την κυρία Ελένη) την ώρα που αφιερώνουμε στη  Φιλαναγνωσία σε συνδυασμό με το πρόγραμμα "Με αφορμή ένα βιβλίο".


Διαβάζουμε το εξαιρετικό βιβλίο για τη φιλία και την αποδοχή του διαφορετικού "Φίλοι; ... φως, φανάρι" της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου - Πετράκη, Εικονογράφηση Μαρίας Τσαμπούρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2005. 



Το βιβλίο είναι βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου (2006). Λίγα λόγια για την υπόθεση:



Δυο παιδιά συναντώνται κάθε πρωί στα φανάρια καθώς επιβαίνουν σε δυο διαφορετικά σχολικά λεωφορεία που ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Αρχίζουν να επικοινωνούν πίσω από τα παράθυρα χρησιμοποιώντας με τη γλώσσα του σώματος, νοήματα, χαμόγελα, σκίτσα και λέξεις που γράφουν στο τζάμι. Η επιλογή της συγγραφέως για αυτού του είδους την επικοινωνία είναι σωστή αφού εξαρχής δίνει τη δυνατότητα στο μικρό αναγνώστη να αντιληφθεί διαφορετικούς τρόπους έκφρασης πέρα από τον προφορικό.

Και ενώ η μικρή Ισμήνη δυσανασχετούσε συνήθως να ξυπνήσει για το σχολείο, η γνωριμία της με το Γιώργο και η φιλία του κατάφερε να δώσει διαφορετικό νόημα στην κάθε ημέρα. Μπορεί αυτή η φιλία να κρατηθεί και μετά από κάποιες σοβαρές αποκαλύψεις;


Ωραίες ιδέες για δραστηριότητες μας δίνει το φυλλάδιο που ετοίμασε για το βιβλίο η συνάδελφος Ευαγγελία Δεσύπρη, που το βλέπουμε πατώντας εδώ.

Κλείνοντας το όμορφο αυτό βιβλίο φιλίας και αγάπης, παρακολουθούμε μια ταινιούλα animation για τη φιλία και την αγάπη ανάμεσα σε ένα δέντρο και ένα παιδί. Μια σχέσης, φιλίας, μια σχέση αγάπης, που σίγουρα δοκιμάζεται όταν το παιδί εγκαταλείπει το αγρόκτημα που ζούσε για να πάει στην πόλη…

Μια υπέροχη, τρυφερή ταινία, που αναδεικνύει τη φιλία και που φέρει τον τίτλο «Embarked», που σημαίνει «Ξεκίνησε»!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου