Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ο Άγιος Δημήτριος.




Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρησε (= πέθανε με μαρτυρικό θάνατο) επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού περίπου το 306 μ.Χ.



Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Σύντομα ανέβηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού έγινε χριστιανός και σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Εκείνη την εποχή ο χριστιανισμός απαγορευόταν και συχνά οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (που διοικούσαν τον τότε γνωστό κόσμο) έκαναν διωγμούς σε όσους ήταν Χριστιανοί. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συγκέντρωσης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα. Φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., γιατί αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». 
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο αυτοκράτορας διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο. Ο Λυαίος ήταν ένας ειδωλολάτρης, που προκαλούσε τους θεατές του σταδίου ζητώντας από όποιον θέλει να παλέψει μαζί του. Ο Νέστορας, επισκέφθηκε τον Δημήτριο στη φυλακή και ζήτησε την ευλογία του. Ο Δημήτριος τον ευλόγησε με το σύμβολο του σταυρού. Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη. Μάλιστα λέγεται ότι ο Νέστορας φώναξε «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι» (δηλαδή Θεέ του Δημητρίου, βοήθησέ με). 
Ο αυτοκράτορας μαθαίνοντάς το, θύμωσε και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, γι’ αυτό και πήρε την ονομασία Μυροβλήτης.

Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο φύλακας και προστάτης της Θεσσαλονίκης. Πολυάριθμες είναι οι απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε χειρόγραφα, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες με σκηνές από το βίο, το μαρτύριο και τα θαύματά του.
Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 26η Οκτωβρίου. Η μνήμη του μαθητή του Αγίου Νέστορα γιορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου.


Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου                                 

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος. 

Μετάφραση

Η οικουμένη βρήκε μεγάλο προστάτη στους κινδύνους, εσένα αθλοφόρε, ο οποίος σύντριψες τα έθνη. Όπως λοιπόν γκρέμισες τον εγωισμό του Λυαίου, ενθαρρύνοντας τον Nέστορα στο στάδιο, έτσι Άγιε Μεγαλομάρτυρα Δημήτριε, ικέτευε το Χριστό, ώστε να χαρίσει και σε μας την ευλογία και το έλεός του.

Πηγές : 




Στη Χαλκίδα υπάρχει ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και Μητροπολιτικός ναός και εκεί πηγαίνει το σχολείο μας για εκκλησιασμό. Είναι παλιά εκκλησία ανακαινισμένη στα 1814, πάνω σε παλιότερο μικρότερο ναό. Φαίνεται ότι από τα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε εκκλησία στο ίδιο σημείο. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου μάλλον επισκευάστηκε το 1837 στη Χαλκίδα και αυτό το ξέρουμε επειδή στη πρόσοψη του ναού υπάρχει μία επιγραφή που γράφει "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1837", αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρχε από παλιότερα.

                                        
                                            Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Χαλκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου