Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

"Το άγαλμα που κρύωνε" στην τάξη μας.


Ένα εξαιρετικό βιβλίο διαβάζουμε αυτές τις μέρες. Πρόκειται για το βραβευμένο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη "Το άγαλμα που κρύωνε" από τις εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη. 
Μας αρέσει που συνδυάζει τον πολιτισμό (ενότητα που ασχολούμαστε στην Μελέτη), την ιστορία, την προσφυγιά και πολλά συναισθήματα, που βρίσκουμε την ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε.

Πρόκειται για το άγαλμα ενός μικρού αγοριού, που λυπάται και κρυώνει μέσα στην αίθουσα του μουσείου όπου εκτίθεται, καθώς νιώθει απέραντη μοναξιά. Νοσταλγεί τη Μικρασία, απ' όπου το φυγάδεψαν το 1922, και ονειρεύεται κάποια μέρα να καταφέρει να γυρίσει εκεί. Η φιλία που αναπτύσσει με την καθαρίστρια και τον γιο του νυχτοφύλακα, αλλά κυρίως ένα γαλάζιο μαγικό πουλί που παρουσιάζεται στον ύπνο του, θα το βοηθήσουν να κάνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα. 

Στο ακόλουθο βιντεάκι της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, παρακολουθούμε τον συγγραφέα να απαντάει σε ερωτήσεις δύο παιδιών σχετικά με το βιβλίο. Μαθαίνουμε ότι πάντα ήθελε να γράψει μια ιστορία για ένα τέτοιο αγαλματάκι, καθώς οι γονείς του είναι και εκείνοι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Έπειτα διαβάζει κάποια αποσπάσματα του βιβλίου του και βγάζει μέσα από την τσάντα του κάποια υλικά που αναφέρονται στο παραμύθι, θυμίζοντάς μας μια αντίστοιχη δραστηριότητα όπου οι μαθητές μαντεύουν / ανασυνθέτουν μια ιστορία με τη βοήθεια αντικειμένων που περιέχονται σε αυτή. Τέλος, παρατηρούμε την εικονογράφο να μας μιλάει για την αγαπημένη της φιγούρα στο έργο, ενώ το βίντεο κλείνει με μια πρόταση δημιουργικής γραφής για τα παιδιά (επινόηση ιστορίας με βάση λέξεις κλειδιά).

Για να το δούμε πατάμε στο επόμενο βίντεο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου