Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη.




Με αφορμή την ενασχόλησή μας με τον Μιωνικό πολιτισμό, ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε το βιβλίο της Ηλιάνας Μπάρδη (με εικονογράφηση της ίδιας) "Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη" από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα, 2015.


Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων εμπνευσμένο από τη ζωή και την θαυμαστή τέχνη των Μινωιτών. Με αρκετές πληροφορίες για αυτό τον θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε την εποχή του Χαλκού στην προϊστορική Κρήτη. Το παιδί αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γνωρίζει τα καράβια, τα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές τους με τους λαούς της Μεσογείου. Ταξιδεύει νοερά στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνης), θαυμάζει την τοιχογραφία με το στόλο των Μινωιτών και δημιουργώντας μαθαίνει την τέχνη της νωπογραφίας. Γνωρίζει τις μινωικές σφραγίδες, για την ιστορία και τη χρήση τους. Ακολουθεί τους Μινωίτες στα ποντοπόρα ταξίδια τους με οδηγό τον ήλιο και τα αστέρια, παρατηρώντας τη θέση και την κίνησή τους. Γνωρίζει τον αστερισμό του Ταύρου και τα Ταυροκαθάψια. Μαθαίνει για το Δίσκο της Φαιστού και το μύθο του λαβύρινθου. Παρατηρεί τα ανάκτορα, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τον τρόπο δόμησής τους. Εμπνέεται από τις τοιχογραφίες με τα δελφίνια, τις κυρίες με τα γαλάζια και τα χρυσά κοσμήματα. Τα αληθινά έργα τέχνης, τα αγγεία με τα περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα. Επισκέπτεται τη βασιλική κατοικία και παίρνει μέρος στο βασιλικό παιχνίδι (ζατρίκιο) ή στις τελετές και τις γιορτές τις αφιερωμένες στη μητέρα Φύση. Κι ακόμα συμμετέχει στους χορούς και τα πανηγύρια τους.
Οργανώνοντας κάθε φορά, σελίδα τη σελίδα, και ένα εργαστήρι, στο σχολείο, στο σπίτι, στην ύπαιθρο, σε αρχαιολογικούς χώρους ή και σε πλατείες, το παιδί εμπλέκεται σε ένα δημιουργικό παιχνίδι γνωριμίας με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ένα βιβλίο ευχάριστο και χρηστικό για παιδιά από Τρίτη δημοτικού, που σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
Πηγή το κείμενο του Μερκούριου Αυτζή.

Να και μερικά δικά μας δελφίνια που αντιγράψαμε από το βιβλίο αυτό:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου