Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Οι σημαντικές εφευρέσεις.

Οι εφευρέσεις που διαλέξαμε. 


Ποιες είναι οι πιο σημαντικές εφευρέσεις του ανθρώπου;
Εμείς διαλέξαμε τις επόμενες και σας τις παρουσιάζουμε χωρισμένες σε κατηγορίες:

Α. Εφευρέσεις των μετακινήσεων 

Β. Εφευρέσεις των επικοινωνιών 

Γ. Εφευρέσεις της υγείας 

Δ. Εφευρέσεις του διαστήματος 

Ε. Εφευρέσεις οικιακές.

Α. ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΠΥΞΙΔΑ



Εφευρέθηκε από τους Κινέζους τον 2ο π.Χ. αιώνα και μας βοηθάει να προσανατολιστούμε. Είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις γιατί μπορεί να είναι μικρή αλλά σε καθοδηγεί άμα χαθείς.

Βοηθάει τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο μέρος που θέλουν με ακρίβεια και τους ναυτικούς να ξέρουν που βρίσκονται στη θάλασσα. Είναι στρογγυλή και δείχνει τα 4 σημεία του ορίζοντα. Επίσης έχει ένα βέλος που σου δείχνει πού πηγαίνεις.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Η πιο σημαντική εφεύρεση κατά τη γνώμη μου είναι το ποδήλατο. Εφευρέθηκε το 1816 από τον Σάουερμπρον.

Το ποδήλατο μπορεί να μας μεταφέρει σε διάφορα μέρη, αλλά και ταυτόχρονα να μας γυμνάσει, αρκεί να είμαστε ασφαλείς. Για να είμαστε ασφαλείς στο ποδήλατό μας θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό: κράνος με σφικτήρες, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, φώτα, κουδούνι, θήκη για παγούρι με νερό. Ακόμη αν πρόκειται να κάνεις μεγάλη απόσταση, χρειάζεσαι ένα σακίδιο που να έχει μέσα περισσότερο νερό, λίγο φαγητό και ένα φωσφοριζέ γιλέκο για τη νύχτα.

Επιπλέον είναι σημαντικό μέσο μεταφοράς που δε μολύνει το περιβάλλον.
Άγγελος


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Το έτος 1862  ο Γάλλος Ετιέν Λενουάρ (Étienne Lenoir) έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης. Το έτος 1885 παρήχθη στη Γερμανία αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, από τον Καρλ Μπεντς. 

Σε βοηθάει να πας ταξίδια, να μεταφέρεις πράγματα, να κινείσαι πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Για όλους τους μεγάλους είναι εργαλείο ζωής. 
Γιώργος Γκ. 
Βοηθάει τους ανθρώπους να πάνε σε μακρινά μέρη, αντί να πάνε με τα πόδια και να κάνουν εκατομμύρια ώρες! 
Δημήτρης Α. 
Το αυτοκίνητο είναι η σημαντικότερη εφεύρεση. Μας είναι χρήσιμο για να μετακινούμαστε, να μεταφέρουμε πράγματα και για κάποιους ανθρώπους είναι εργαλείο της δουλειάς τους. 
Πέτρος




ΚΡΑΝΟΣ ΜΗΧΑΝΗΣ 

Αυτή είναι η σημαντικότερη εφεύρεση, γιατί χωρίς αυτό θα είχαν χαθεί εκατομμύρια άνθρωποι σε τροχαία ατυχήματα. Οφείλουμε να έχουμε κράνος και σε μηχανή και σε ποδήλατο και να το φοράμε! 
Κωνσταντίνος



ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 

Οι αδερφοί Ράιτ, ο Όρβιλ και ο Γουίλμπουρ, είναι δύο Αμερικανοί στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και η κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ανθρώπινης πτήσης το 1903. Στην πρώτη πτήση διανύθηκαν 260μ. σε 12 δευτερόλεπτα. 

Το αεροπλάνο βοήθησε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν γρήγορα και από ψηλά. Κατασκευάστηκαν και πολεμικά και εμπορικά αεροπλάνα. Τα εμπορικά βοήθησαν πολύ τους εμπόρους να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους πολύ πιο μακριά και πολύ πιο γρήγορα. Όμως η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει ήταν με τα φτερά του Δαίδαλου.

Β. ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ



Η σημαντικότερη εφεύρεση είναι η τυπογραφία, η οποία όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αποτελεί ουσιαστικά ανακάλυψη των Κινέζων το 200 μ.Χ. περίπου. 

Η τυπογραφία εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 15ο αι. Η εφεύρεσή της έγινε στη Μαγεντία (σημερινό Μάιντς της Γερμανίας) από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, ο οποίος κατασκεύασε τα πρώτα κινητά τυπογραφικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος ήταν η Βίβλος στην λατινική της μετάφραση το 1455. 

Αν δεν είχαν εφεύρει την τυπογραφία, οι άνθρωποι θα έγραφαν στο χέρι και αυτό θα ήταν πολύ κουραστικό, τα βιβλία θα ήταν ελάχιστα και οι υπόλοιπες εφευρέσεις θα ήταν αδύνατο να γίνουν πραγματικότητα. Δημήτρης Κ. 




ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ 



Το 1895 ο Μαρκόνι εφεύρε τον τηλέγραφο. Ο τηλέγραφος ένωσε την ανθρωπότητα για πολύ καιρό και έφερε τους ανθρώπους κοντά, όσο μακριά κι αν ήταν.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ


Το 1876 ο Γκράχαμ Μπελ εφεύρε το τηλέφωνο. Μια πολύ σημαντική εφεύρεση γιατί βοήθησε τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς τηλέφωνο! Πιστεύω ότι το τηλέφωνο είναι η σημαντικότερη εφεύρεση γιατί δύο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν ο ένας τον άλλον. 

Το πρώτο τηλέφωνο αποτελούσαν δύο ακουστικά και μια γραμμή από δυο καλώδια που ένωνε τα ακουστικά. Τα δυο αυτά ακουστικά χρησιμοποιούνταν ως δέκτες και ως πομποί. Η συσκευή του Μπελ χρησίμευε μόνο σε κοντινή απόσταση. 

Σήμερα το τηλέφωνο έχει εξελιχθεί σε πολλές μορφές όπως ασύρματο και κινητό τηλέφωνο. Με το κινητό μπορούμε όχι μόνο να μιλήσουμε σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρισκόμαστε, αλλά και να στείλουμε μηνύματα. 
Μέσα από το κινητό μπορούμε να ακούσουμε μουσική, να το χρησιμοποιήσουμε σαν υπολογιστή και να μάθουμε πληροφορίες για τον κόσμο και να παίξουμε παιχνίδια. 
Τα απλά τηλέφωνα δεν είναι τίποτα μπροστά στα κινητά αφής που τα έχουν όλοι: μικρά παιδιά, νέοι, γονείς και ηλικιωμένοι! 
Δεν μπορώ να φανταστώ πως οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς αυτό! 
Λυδία – Νεφέλη – Ελένη

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 

Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα. 

Με το ραδιόφωνο μαθαίνεις γρηγορότερα πολλά πράγματα περισσότερα από ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα. Στο ραδιόφωνο όλα μεταφέρονται γρήγορα και μαθαίνεις τα νέα σε μερικά λεπτά. 
Σοφία

ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ 

Το τρανζίστορ που χρησιμοποιήθηκε στο ραδιόφωνο, φτιάχτηκε από τους Μπάντεν, Μπράτεν και Σόκλεϊ το 1948. Αυτό ήταν ένα μικρό εξάρτημα που βοήθησε τα ραδιόφωνα να γίνουν μικρά, να μεταφέρονται παντού και να μην ζεσταίνονται όπως παλιά. Έτσι με τρανζίστορ άκουγες τραγούδια, ειδήσεις, εκπομπές όπου κι αν ήσουν. Με αυτό ενημερώνονταν οι άνθρωποι και διασκέδαζαν. Αυτό συνεχιζόταν για πολλά χρόνια μέχρι που μπήκε η τηλεόραση στα σπίτια και το τρανζιστοράκι σχεδόν ξεχάστηκε.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 

Η εφεύρεση που μου αρέσει είναι ο κινηματογράφος.
Δημιουργήθηκε από τον Έντισον το 1893 στην Αμερική. Μετά από δύο χρόνια παίχτηκε η πρώτη ταινία στις 28/12/1895 στο Παρίσι με διάρκεια μόνο 15 λεπτά. Στην αρχή οι ταινίες ήταν χωρίς ήχο και έπαιζαν ζωντανά μουσική στην προβολή τους. Τέτοιες ήταν οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και του Χοντρού – Λιγνού. Ο κινηματογράφος δίνει ψυχαγωγία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο κινηματογράφος εκτός από διασκέδαση προσφέρει και μόρφωση, ειδικά τα παλιότερα χρόνια. Σήμερα όλοι μπορούν να κάνουν μια μικρή ταινία με πράγματα από τη ζωή τους που αλλιώς θα τα ξεχνούσαν, τραβώντας βίντεο με το κινητό τηλέφωνο. 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 

Μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις είναι η τηλεόραση. Εφευρέθηκε από τον Φαρνσγουόρθ το 1925. Παρότι στην αρχή δεν έδωσε κανείς σημασία σε αυτό το κουτί του, που εξέπεμπε ραδιοκύματα, τελικά έγινε το πιο σημαντικό μέσο μαζικής επικοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου είναι η σπουδαιότερη εφεύρεση. Το πιστεύω αυτό γιατί μας ενημερώνει γρήγορα και παραστατικά. Μπορούμε να μάθουμε ειδήσεις και νέα από όλον τον κόσμο. Επίσης μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε βλέποντας κινούμενα σχέδια, ταινίες, ντοκιμαντέρ και αθλητικές διοργανώσεις. Όμως αν βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση, τότε η όρασή μας κινδυνεύει.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Πολλοί εφευρέτες βοήθησαν ώστε να κατασκευαστεί αυτό που λέμε σήμερα προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, να παίζουμε, να διαβάζουμε, να ψυχαγωγούμαστε. Είναι το καλύτερο μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας και εφαρμογών. 
Όλγα 
Παλιά οι άνθρωποι έλεγαν πράγματα που ήξεραν στόμα με στόμα, έτσι συχνά πολλά ξεχνιούνταν. Με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορείς να μάθεις για άλλα μέρη, άλλους τόπους και για έθιμα από άλλες χώρες. 
Αντώνης
Η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, αρκεί να τον χρησιμοποιούμε σωστά.
Αντιγόνη.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

Πολλοί επιστήμονες οδήγησαν στην ανάπτυξη του διαδικτύου (internet). Βασικότερος θεωρείται ο Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989. Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαδίκτυο σαν μια τεράστια αποθήκη πληροφορίας, μια παγκόσμια βιβλιοθήκη.


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 

Ένας διαδραστικός πίνακας είναι μια ψηφιακή συσκευή αφής που συνδέεται με έναν υπολογιστή και ένα προβολικό(προτζέκτορα).
Μια εφεύρεση που είναι πολύ χρήσιμη για το σχολείο. Με τη βοήθειά του βλέπουμε όλα μας τα μαθήματα, γράφουμε σ’ αυτόν με χρωματιστούς μαρκαδόρους και έχουμε όλον τον κόσμο ανοιχτό μέσα στην τάξη μας. 
Άννα








Γ. ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Το μικροσκόπιο φτιάχτηκε το 1590 και το έφτιαξε ο Γιάνσεν. Βοήθησε στην ιατρική για να βρούμε τα μικρόβια και να φτιάξουμε φάρμακα, στη φυσική για να ανακαλύψουμε τα μόρια, τα άτομα και τα κουάρκ. Βοήθησε την αστυνομία στο να βρίσκουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα των εγκληματιών.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Το θερμόμετρο εφευρέθηκε το 1714 από τον φυσικό μηχανικό και εφευρέτη Ντ. Γκ. Φαρενάιτ.
Ήταν το κύριο όργανο μέτρησης της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος για δεκαετίες και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν θερμόμετρα για
να μετράμε τη θερμοκρασία ενός δωματίου, του φαγητού, του αέρα, του νερού, των εξωτερικών χώρων.
Τέλος το χρησιμοποιούμε σε ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ηλεκτρικές σόμπες και αλλού. 


 Δ. ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ


Η καλύτερη εφεύρεση είναι το τηλεσκόπιο γιατί με αυτό βλέπεις όλους τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα στις άκρες του διαστήματος. Με τη βοήθειά του ανακαλύψαμε ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο. Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση αποδίδεται στον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν.
Ο Γαλιλαίος προσάρμοσε το τηλεσκόπιο για αστρονομικούς σκοπούς και έγινε έτσι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για αστρονομικές παρατηρήσεις.
Νικόλας


ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ 

Ο δορυφόρος φτιάχτηκε από ομάδα Σοβιετικών επιστημόνων το 1957. Σήμερα δορυφόροι βρίσκεται παντού στο διάστημα και δέχονται εικόνες και ήχους από κάποιο μέρος της γης και
τους στέλνουν σε άλλο μακρινό σημείο. Έτσι έχουμε δεδομένα στην τηλεόραση, στα τηλέφωνα, στους υπολογιστές. Ακόμη συλλέγουν στοιχεία για την πρόβλεψη του καιρού και την έρευνα των πλανητών. 

ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ

Ο Σπούτνικ ήταν η πρώτη διαστημοσυσκευή που έθεσε ο άνθρωπος σε τροχιά γύρω από την Γη. Εκτοξεύθηκε από την Σοβιετική Ένωση στις 4 Οκτωβρίου 1957 και σηματοδότησε την έναρξη της Διαστημικής Εποχής καθώς έδρασε καταλυτικά για νέες πολιτικές, στρατιωτικές, τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. 

Με το διαστημόπλοιο εξερευνούμε το απέραντο διάστημα. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» είπε ο άνθρωπος που από ένα διαστημόπλοιο περπάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι. 
Απόλλωνας


Ε. ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ 

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 

Κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη εφεύρεση του ανθρώπου είναι ο ηλεκτρισμός. Ο ηλεκτρισμός βοηθάει τους ανθρώπους σχεδόν στα πάντα! Χωρίς τον ηλεκτρισμό δεν θα υπήρχε καμιά από όλες τις άλλες εφευρέσεις που βλέπουμε γύρω μας και μας βοηθάνε στη ζωή μας. 
Δέσποινα 

ΨΥΓΕΙΟ 

Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel Brackett Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση. Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία.

Το ψυγείο είναι η σημαντικότερη εφεύρεση γιατί με αυτό είναι καλά στην υγεία τους οι άνθρωποι. 
Δημήτρης Β. 

Χωρίς το ψυγείο ίσως να μη ζούσαμε. Με αυτό κρατάμε ασφαλή ορισμένα φαγητά που το χρειάζονται. Χωρίς αυτό πώς το καλοκαίρι θα δροσιζόμασταν; 
Μαρίλια 

Το ψυγείο μας χρησιμεύει πάρα πολύ γιατί κρατάει κρύα τα τρόφιμα και δεν χαλάνε, δουλειά που παλιότερα την έκανε ο πάγος με πολλά προβλήματα. 
Αναστασία 

Το ψυγείο είναι σπουδαίο γιατί αλλιώς οι άνθρωποι θα αρρώσταιναν, γιατί δεν θα είχαν πού να φυλάξουν το φαγητό που τους περίσσεψε και αν το τρώγανε θα κινδύνευε να έχει χαλάσει. 
Δήμητρα 


ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 

Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο σπουδαία εφεύρεση για να ζεστάνουμε και να ψήσουμε το φαγητό μας. Εξελίχθηκε πριν από 100 περίπου χρόνια, όταν η κατασκευή ηλεκτρικών κινητήρων ήταν δυνατή. Σήμερα είναι πολύ πιο σύγχρονες οι ηλεκτρικές κουζίνες με κεραμικές εστίες και φούρνους που λειτουργούν με πολλούς τρόπους. 
Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου