Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Σεμινάρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.


Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο όρος ρομπότ πρωτοεμφανίζεται σε ένα θεατρικό έργο επιστημονικής φαντασίας του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ το 1921 και προέρχεται από τη σλαβική λέξη robota που σημαίνει εργασία. Η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες μαζικής παραγωγής αντικαθιστά τους ανθρώπους με εξειδικευμένες μηχανές που εκτελούν μια προκαθορισμένη σειρά κατεργασιών στα προϊόντα που παράγονται. Στόχος της αυτοματοποίησης, η οποία γίνεται εφικτή με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 20ό αιώνα, είναι η αυξημένη παραγωγικότητα και η βελτιωμένη ποιότητα, που οδηγούν στην αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων. Άλλοι τομείς εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η εξερεύνηση του διαστήματος, η ιατρική, οι αγροτικές εφαρμογές, κ.λ.π.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική, αφενός είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με δράση στην κατανόηση μιας επιστήμης του παρόντος και του μέλλοντος , αφετέρου μπορεί να αξιοποιηθεί από τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για την κατανόηση και κυρίως την εμπέδωση, βασικών εννοιών κυρίως των θετικών επιστημών και άλλων γνωστικών αντικειμένων:
Φυσική (μελέτη της κίνησης, της τριβής, της σχέσης των δυνάμεων, της μεταφοράς ενέργειας κ.λ.π.)
Μαθηματικά (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων, κ.λ.π.)
Μηχανική (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.λ.π.)
Τεχνολογία, κ.λ.π.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό(αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και κοινωνικό (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση).

Επιπλέον, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής ένας σωστά εκπαιδευμένος καθηγητής μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και άλλων κρίσιμων δεξιοτήτων των παιδιών, όπως:
ομαδική εργασία
επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση)
διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου, παρουσίαση λύσης, κ.λ.π.)
προγραμματισμός
δεξιότητες επικοινωνίας
πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.λ.π.).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας σε συνεργασία με την Αλγόριθμος Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια πληροφορικής και ρομποτικής.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε αρχάριους, ως προς την εκπαιδευτική ρομποτική μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου αλλά και σε άτομα ηλικίας 65+.

Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας ( ημέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης στο 22210 22031), καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον το σεμινάριο ενδέχεται να επαναληφθεί.

Εμψυχωτής του σεμιναρίου ο κος Στράτης Περουτσέας (Efstratios Peroutseas), εκπαιδευτικός πληροφορικής και προπονητής εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου