Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

«ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ»



Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΒΟΗΘΟ» που υλοποιούμε τη φετινή σχολική χρονιά καλέσαμε στο σχολείο το Θέατρο Χαλκίδας και τη συνεργάτιδά του, Ευρυδίκη Σαμαρά /Ηθοποιό/Θεατρολόγο/Θεατροπαιδαγωγό σε μία θεατρο-παιδαγωγική διαδικασία, ώστε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Ψυχικής Αγωγής, σε ζητήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους προσωπικά ή παρατηρούν γύρω τους. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο είδος συμμετοχικού θεάτρου με εντονότατο βαθμό βιωματικού χαρακτήρα. Εκτός από τα κομμάτια θεατρικής δράσης που παρακολουθούν, τα παιδιά «μπαίνουν σε ρόλους», που σχετίζονται με την ιστορία, και καλούνται να δράσουν μέσα στον φανταστικό χώρο. Αυτά τα παιχνίδια ρόλων, μαζί με άλλες τεχνικές του Δράματος, βοηθούν στον αναστοχασμό πάνω στα ζητήματα που πραγματεύονται, και στην βαθύτερη κατανόηση τους. 

Επιλέξαμε το θέμα «Ένας άλλος Μινώταυρος» το οποίο εντάσσεται στη Θεματική της Διαφορετικότητας – Επιθετικότητας και γιατί συνδυάζεται με τους στόχους του προγράμματος Αγωγής Υγείας και γιατί αγγίζει τα μυθολογικά θέματα του μαθήματος της φετινής Ιστορίας. 

Στόχοι της διαδικασίας είναι τα παιδιά: 

· να αναρωτηθούν πάνω στους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στην «απομόνωση» του διαφορετικού, 

· να βιώσουν τα συναισθήματα του αποκλεισμένου από την ομάδα ήρωα, καλλιεργώντας την εν-συναίσθηση, 

· να αντιληφθούν το ρόλο που παίζει ο κοινωνικός περίγυρος στον αρνητικό ή θετικό στιγματισμό ενός προσώπου. 

Δραματικό περιεχόμενο: 

Ένας αρχαιολόγος ανακαλύπτει μια διαφορετική απόδοση της μορφής και της στάσης του γνωστού μυθολογικού τέρατος. Με ένα γύρισμα στο χρόνο, θα βρεθούν στα παιδικά χρόνια του Μινώταυρου και θα παρακολουθήσουν γεγονότα από τη ζωή του, μπαίνοντας σε ρόλο πολιτών της Κνωσσού. Το παιδί - τέρας καθώς δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση από τον κοινωνικό περίγυρο συμπεριφέρεται βίαια και οι γονείς του αποφασίζουν να τον κλείσουν στο λαβύρινθο. 

Έτσι στην παράσταση Συμμετοχικού Θεάτρου «Ένας άλλος Μινώταυρος»: 

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν κομμάτια θεατρικής δράσης, αλλά και θα δράσουν μέσα στο πλαίσιο μιας ιστορίας, παίζοντας ρόλους , παρατηρώντας και συζητώντας, με σκοπό να επεξεργαστούν το θέμα Επιθετικότητα και Διαφορετικότητα. Σχεδιασμός και εμψύχωση Ευρυδίκη Σαμαρά (Ηθοποιός-Θεατροπαιδαγωγός). Οργάνωση Θέατρο Χαλκίδας, με την άδεια και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. 

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσα στο σχολείο, θα έχει διάρκεια 4 διδακτικές ώρες, θα υλοποιηθεί με την παρουσία των εκπαιδευτικών των τμημάτων (το Γ1 την Παρασκευή 24/1 και το Γ2 την Παρασκευή 31/1) και η συμμετοχή στοιχίζει 5 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου