Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Έφθασαν τα βιβλία σε ρόδες στην τάξη μας.

Τα «βιβλία σε ρόδες» είναι μια φορητή βιβλιοθήκη που ταξιδεύει μέσα σε μία βαλίτσα! Περιέχει περίπου 25 βιβλία που αφορούν μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Μεταφέρεται σε σχολεία όλης της Ελλάδας, όπου παραμένει για 4 βδομάδες, ώστε να προλάβουν οι μαθητές να δανειστούν βιβλία, να διαβάσουν στην τάξη και στο σπίτι, να συζητήσουν και να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.vivliaserodes.gr/.

Η τάξη μας το Δ1 τμήμα του σχολείου μας παρέλαβε για από τις 8 Νοέμβρη και για μέχρι τα Χριστούγεννα, μία βαλίτσα 26 βιβλίων με θέμα : "Ο Κόσμος μας".  Τα βιβλία της βαλίτσας μας,  αφηγούνται ιστορίες παιδιών από διαφορετικές περιοχές του κόσμου και συνομιλούν μεταξύ τους μέσα από παρόμοια, διαφορετικά αλλά και αντιθετικά περιστατικά μιας καθημερινότητας, όπου κάποιες φορές επικρατεί η κανονικότητα και κάποιες άλλες ανατρέπεται βίαια από έκτακτες καταστάσεις.
Αμέσως όλα τα παιδιά βάλθηκαν να ξεφυλλίζουν τα βιβλία και να διαλέγει ο καθένας ποιο θα δανειστεί. Θυμηθήκαμε τους κανόνες του δανεισμού, που από πέρσι είχαμε ορίσει για τη βιβλιοθήκη μας, και μοιραστήκαμε τις καρτέλες δανεισμού, τα μολυβάκια ενημέρωσης και ξεκινήσαμε. Όλα τα παιδιά πήραν από ένα βιβλίο. 
 

Μέσα σε λίγες ημέρες,  τα περισσότερα παιδιά επέστρεψαν το πρώτο τους βιβλίο και δανείστηκαν δεύτερο. Στο επόμενο διάστημα εκτός από την ανταλλαγή βιβλίων και τον δανεισμό περιμένουμε τις παρουσιάσεις με τις απόψεις και τις εντυπώσεις μας γι' αυτά. Ο καθένας θα παρουσιάζει με λίγα λόγια κάθε φορά το βιβλίο που διάβασε και του άρεσε περισσότερο, κάποια ζωγραφιά που έφτιαξε με βάση την ιστορία, ενώ θα μοιράζεται τα συναισθήματά του για το βιβλίο και τα σημεία που του έκαναν πιο πολλή εντύπωση. 


Στη βαλίτσα υπάρχει επίσης ένα τετράδιο εντυπώσεων μαθητών και δασκάλων, όπου βρήκαμε τα σχόλια και τις ζωγραφιές από μαθητές που δανείστηκαν τα βιβλία πριν από μας. Έτσι, όποιος μαθητής θέλει, συμπληρώνει και τα δικά του σχόλια για το βιβλίο που διάβασε. Όταν θα φύγει η βαλίτσα από το δικό μας σχολείο  θα είναι γεμάτη με τις δικές μας ιδέες. 

Τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη βαλίτσα μας τα βρίσκουμε συγκεντρωμένα με πληροφορίες για το καθένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος και εδώ πατώντας στην επόμενη εικόνα. 


Στο καθένα πατάμε εκεί που λέει περισσότερα, για να έχουμε μια περίληψη του βιβλίου που μας ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου