Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Οι λέξεις που πληγώνουν.

Παίζουμε με τις λέξεις (10η ενότητα της Γλώσσας) αλλά συχνά οι λέξεις μας πληγώνουν.
Στη βιβλιοθήκη του σχολείου βρίσκουμε το βιβλίο "Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε" της Ελίζαμπεθ Βέρντικ, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2007.
Στο βιβλίο αυτό μαθαίνουμε πως:
Χρειάζονται μόνο 24 γράμματα για να φτιάξουμε εκατομμύρια λέξεις. Άλλες είναι μικρές, άλλες μεγάλες, άλλες εκφράζουν ευγένεια, άλλες όχι. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνουν περισσότερες λέξεις. Και τις χρησιμοποιούν. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και λέξεις που πληγώνουν.

Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου μαθαίνουμε ότι οι λέξεις μας ανήκουν, ότι πριν μιλήσουμε μπορούμε να σκεφτόμαστε και μετά να επιλέγουμε τι θα πούμε και πώς θα το πούμε. Ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν απλοί, θετικοί τρόποι να αντιδρούμε όταν οι άλλοι μας λένε λόγια που μας πληγώνουν. Θα συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της λέξης συγγνώμη, όταν οι δικές μας λέξεις θα πληγώσουν κάποιον άλλο.
Τα κείμενα είναι απλά και σύντομα ώστε να διαβάζονται μεγαλόφωνα από ένα παιδί, από μία ομάδα ή από μία τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων μας καθοδηγούν στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς.

Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες - γονείς θα βρουν θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά.

Το βιβλίο το βρίσκουμε και παρουσιασμένο σε μορφή ταινίας και να' το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου